RS71_Solution_9848_W-Article_1140x600.jpg

Mitä on kollageeni?

Kollageeni tuntuu olevan kuuma puheenaihe ihonhoitopiireissä ja saa osakseen mielipiteitä puolesta ja vastaan. Kokosimme tähän juttuun yhdeksän yleisintä kysymystä kollageenista vastauksineen: tässä kaikki mitä sinun tulee tietää proteiinista nimeltä kollageeni.

Kollageenista kuulee nyt joka tuutista, mutta mitä kollageeni oikein on?

Hyvä kysymys. Kollageeni ei ole pelkästään lisäravinne vaan proteiini, jota esiintyy kehossa luonnostaan. Kollageeni on ihon tärkein rakennuspalikka ja tärkein yksittäinen ryppyjä ehkäisevä sekä ihon kimmoisuuden ja säilyttävä tekijä. Nuoren ihmisen iho voi sisältää jopa 80% kollageenia.

Jos kehossa kerran on kollageenia luonnostaan, mitä hyötyä on sitten erilaisista kollageenituotteista?

Noin kolmenkymmenen vuoden iässä kollageenin määrä alkaa vähentyä 1 –2 %:n hirvittävällä vuosivauhdilla ja ihon vanhenemisprosessi pääsee vauhtiin. Tämä näkyy esimerkiksi syvempinä ryppyinä sekä volyymin ja kimmoisuuden menetyksenä.

Selvä, eli kollageenia tarvitaan lisää?  

Kyllä – silloin jos ihon kimmoisana pitäminen pidempään tuntuu tavoittelemisen arvoiselta. Mikä tahansa kollageeni ei kuitenkaan auta, esimerkiksi proteiinipitoinen ruokakin sisältää kollageenia, mutta proteiinin määrän lisääminen ruokavaliossa ei saa aikaan sileämpää ihoa. Kollageenia käytetään paljon myös ihon pinnalle levitettävissä voiteissa, mutta tällöin vaikutus on paikallinen ja yltää vain ihon uloimpiin kerroksiin.

Kollageenin vaikutusta omalla kohdalla kannattaisi testata nimenomaan suun kautta nautittuna. Suun kautta nautittuna kollageenin vaikutus on kokonaisvaltainen ja sen vaikutukset voi parhaimmillaan huomata kaikkialla ihossa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että päivittäisen kollageenilisän vaikutusta on tutkittu ja sen teho osoitettu itse asiassa ainoastaan tutkimuksissa, joissa on käytetty hydrolysoitua, eli tiettyyn peptidimittaan pilkottua kollageenia.  Kaikki suun kautta nautittavat kollageenivalmisteet eivät siis suinkaan ole vastaavia teholtaan. Lisäksi erityyppiset kollageenit vaikuttavat eri tavoin: tyypin 1 kollageeni vaikuttaa ihoon, ja tyypin 2 kollageeni niveliin.

Kääk, mikä ihmeen peptidi?

Älä anna vaikean kuuloisten termien hämätä, otetaan ne haltuun! Kun kollageeniproteiini hydrolysoidaan, se pilkotaan entsyymien avulla peptideiksi eli aminohappoketjuiksi. Olennaista on, että tämä prosessi vaikuttaisi olevan kollageenin (niiden samojen kollageenipeptidien!) ihoa silottavan vaikutuksen kannalta välttämätön. Muuta ei tarvitse muistaa!

Tätä on siis tutkittu – miten voin tietää voiko näihin tutkimuksiin ylipäätään luottaa?

Taas erittäin hyvä kysymys! Voit aloittaa tutustumalla hydrolysoidulla kollageenilla tehtyihin tutkimuksiin täällä.

Huomionarvoista näissä tutkimuksissa on, että ne on toteutettu ns. ’kultastandardin’ mukaisesti. Tämä tarkoittaa, että ne ovat (VAROITUS - tiedossa lisää tiedetermejä):

  • lumekontrolloituja
  • kaksoissokkoutettuja
  • satunnaistettuja
  • vertaisarvioituja
  • julkaistu tunnustetuissa lääketieteellisissä tietokannoissa

Jos haluat ymmärtää nämä termit paremmin, jatka lukemista. Muussa tapauksessa siirry seuraavaan kysymykseen.

Tutkimus on lumekontrolloitu silloin kun vaikuttavaa ainetta saavaa ryhmää verrataan lumelääkettä (tässä tapauksessa pulveri, joka ei sisällä aktiivista ainesosaa) saaneeseen ryhmään. Näin varmistetaan, että mitattu vaikutus on seurausta vaikuttavasta aineesta eikä muista tekijöistä, jotka ovat saattaneet vaikuttaa ihoon, kuten tupakointi, aurinko, muu kosmetiikka, vähäinen uni ja/tai stressi.

Kun tutkimukseen osallistujat, eivätkä tuloksia tulkitsevat tutkijat tiedä, kuka saa tutkittavaa aineita ja kuka lumelääkettä, tutkimus on kaksoissokkoutettu. Lisäksi on täysin satunnaista, miten osallistujat jaetaan kahteen ryhmään. Tutkimustulokseen ei siis voi vaikuttaa tietoisesti eikä tiedostamatta.

Riippumattomat tutkijat, jotka eivät ole osallistuneet tutkimukseen, ovat tutustuneet asiakirjoihin jälkikäteen, jolloin tutkimus sen toteutus ja löydökset on vertaisarvioitu.

Julkaisu lääketieteellisessä tietokannassa puolestaan edellyttää tiettyjen laatuvaatimusten täyttymistä, jotta julkaisu voidaan sallia.

Mitä näissä tutkimuksissa sitten pystyttiin tarkalleen ottaen osoittamaan?

Koehenkilöiden ihon juonteiden ja ryppyjen syvyyden todettiin vähentyneen jopa 20% (tarkemmin 20,1%) kahdeksan viikon tutkimusjakson aikana (annostus 2,5 g Verisol®-kollageenia tai lumevalmistetta kerran vuorokaudessa). Toisessa tutkimuksessa ihon kimmoisuus parani 15% neljässä viikossa.

Toisin sanoen, kollageenilisä ei ole ihmekuuri, vaan tulokset näyttäisivät vaativan hieman aikaa. Lisäksi kiinteämmän ihon ylläpito vaatii pitkäjänteisyyttä, sillä tulokset häviävät asteittain jos peptidien vaikutus lakkaa. Kiistatonta lienee kuitenkin, että nakkaamalla kollageenilisän vaikka aamukahvin (tai minkä tahansa nesteen) sekaan päivittäin, voi saada huomattavasti kiinteämmän ja sileämmän ihon muutamassa kuukaudessa.

Mistä kollageenia oikein saadaan?

Kollageenia on tarjolla monesta lähteestä, mutta se on käytännössä aina eläinperäistä. Oslo Skin Labin The Solution -valmisteessa käytetään edellä mainitulla patentoidulla hydrolysointimenetelmällä valmistettua Verisol®-kollageenia, joka on peräisin EU:n alueella kasvatetusta naudasta. Kollageenia saadaan karjatalouden sivuvirtana, tarkemmin siitä syntyvästä ylijäämästä. Koko eläimen hyödyntäminen on ekologista ja se keventää lihankulutuksen ympäristövaikutuksia.

Kenelle kollageeni sopii?

Koska kollageenipeptidien rakenne on hyvin samantyyppinen kuin kehossa luonnostaan ilmenevän kollageenin, voisi sanoa, että kollageenilisän nauttiminen on hyvin luonnollinen tapa pitää yllä nuorekkaampaa ilmettä. Suurimman hyödyn saavat ne, joilla kollageenin määrä elimistössä on jo lähtenyt laskuun, mutta se sopii yhtälailla kaikille ihotyypeille (jätä kuitenkin väliin jos olet vegaani!)

Kollageenipeptideillä ei ole dokumentoituja sivuvaikutuksia eikä kollageenissa itsessään ole allergeeneja.  Eri valmisteiden kanssa kannattaa olla kuitenkin tarkkana. The Solution™ - kollageenivalmiste sisältää ainoastaan kollageenia: siihen ei ole lisätty täyte- tai säilöntäaineita eikä sen käsittelyssä ei käytetä mitään synteettisiä liuotteita, näin ollen se on turvallinen myös allergikon käyttää.

Mitä voin odottaa – ikuista nuoruutta?

Kollageenilisän käyttäminen ei itsessään riitä kompensoimaan huonoja elämäntapoja, eli faktat faktoina: jos tupakoit, nukut liian vähän ja syöt huonosti, tämä näkyy väistämättä myös ulospäin. Kollageenilisä ei suinkaan kata kaikkia ihonhoitotarpeitasi, vaan paras mahdollinen huolenpito edellyttää (hyvien elämäntapojen lisäksi) esimerkiksi säännöllistä puhdistusta ja kosteutusta, sekä riittävää aurinkosuojaa…riippuen ihan siitä mikä sinulle toimii parhaiten. Sisäisesti käytettävä kollageeni luo siis myös hyvän pohjan erilaisille kosmeettisille hoidoille ja muulle ihonhoidolle.

Kollageenilisä ei myöskään saa 40 -vuotiasta näyttämään parikymppiseltä. Rypyissä ja juonteissa ei ole mitään väärää tai tuomittavaa, eikä kollageenilisän tarkoitus ole pyyhkiä niitä kokonaan pois. Mutta jos tavoitteesi on näyttää parhaalta itseltäsi ikävuosiin katsomatta ja ikääntyä lempeästi, on kollageenilisä suositeltava lisä rutiiniisi.

Testaa itse täältä: