OSNO_satu_genser.jpg

Stressi vanhentaa ihoasi - kollageeni auttaa korjaamaan tilanteen.

Stressi on ihon hyvinvoinnin vihollinen numero yksi. Ehkäise ja korjaa stressin iholle aiheuttamia vaurioita ajoissa: kollageeni lisää ihon kimmoisuutta ja vastustuskykyä rypyille ja juonteille.

Kurkkaus kalenteriin vahvistaa tilanteen: arki ja syksy ovat täydessä käynnissä. Useimmille meistä se tarkoittaa kiirettä töissä, ohjelmoitua vapaa-aikaa, liian vähäisiä yöunia - ja stressikäyrän nousua. Vilkaisu peiliin puolestaan paljastaa, ettei stressi tee hyvää iholle. Mihin katosi rentoutunut nainen, jonka iho näytti kesän jälkeen hehkuvalta ja viisi vuotta nuoremmalta?

Haitallinen stressihormoni

Stressi vaikuttaa ihon hyvinvointiin monin tavoin. Se hidastaa aineenvaihduntaa ja ihosolujen uusiutumista. Siksi iho muuttuu stressin vuoksi sameaksi ja se menettää hehkunsa. Pika-apuna voit kuoria ihoa ja huolehtia siitä, että saat tarpeeksi nestettä.

Monet stressaantuneen ihon ongelmat johtuvat siitä, että stressi nostaa kehon stressihormoni- eli kortisolitasoa. Kortisoli puolestaan vaikuttaa haitallisesti moniin kehomme toimintoihin. Stressi muun muassa kuivattaa ihoa, sillä kortisoli vähentää ihossa olevien ja sitä suojaavien luonnollisten lipidien määrää. Ihosta tulee ohuempi, ja se läpäisee kosteutta helpommin - ja kuivuu. Kortisoli vaikuttaa myös ihon kykyyn imeä kosteutta. Kokeile kosteuttavaa seerumia tai kosteusnaamiota, ne voivat tuoda helpotuksen ainakin hetkeksi. Stressi saattaa myös lisätä ihottumia, kutinaa ja tulehduksia. Kun iho ei selviydy sen tärkeimmästä tehtävästä eli suojaamisesta, on se alttiimpi ulkoa tuleville ärsykkeille ja bakteereille. Ärtynyttä ihoa voi lepytellä yksinkertaistamalla ihonhoitorutiineja ja vähentämällä ihonhoitotuotteiden määrää. Olet ehkä saattanut miettiä sitäkin, miksi finnit ilmestyvät kiusaamaan juuri silloin, kun olemme stressaantuneita. Vastaus on: juuri siksi. Stressaantuneena iho rasvoittuu nopeammin, ja ylimääräinen tali tukkii ihohuokoset. Stressinäppyjä voi ehkäistä huolehtimalla ihon puhtaudesta.

Lisää ryppyjä? Ei kiitos!

Edellä mainitut stressin aiheuttamat haitat ovat usein tilapäisiä ja korjaantuvat, kun vähennät stressaavia tekijöitä elämässäsi. Ikävin seuraus stressistä on kuitenkin tämä: stressi vanhentaa ihoa ennenaikaisesti ja lisää ryppyjä. Pitkäkestoinen stressi on tästä syystä erityisen vahingollinen iholle. Pahiksena on jälleen kortisoli, joka nostaa verensokeritasoa, joka puolestaan heikentää solujen kollageeni- ja elastiiniproteiineja. Kun kollageenin määrä vähenee, iho menettää kimmoisuutensa, se alkaa roikkua ja siihen muodostuu ryppyjä. Stressi siis kirjaimellisti vanhentaa ihoa jopa vuosilla. Fibrobalsteiksi kutsutut solut tuottavat kehon tarvitseman kollageenin. Niiden kyky tuottaa kollageenia alenee jo 25 ikävuoden jälkeen.

- Tiedämme, että elämäntavat vaikuttavat kollageenin tuotantoon. Sokeri, alkoholi ja auringonotto ovat vahingollisia - ja stressi, kertoo kosmetologi, sairaanhoitaja Mirva-Mari Määttä Cityklinikalta.

Ehkäise ja korjaa

Onneksi vaurioille voi tehdä jotain. - Sisäisesti nautittavalla kollageenivalmistella voidaan korjata jo ihossa tapahtuneita vanhenemisen merkkejä, Määttä kertoo. The Solution™- valmisteessa käytetyn kollageenin säännöllisen käytön on todettu kliinisissä tutkimuksissa lisäävän ihon kimmoisuutta ja siten myös vastustuskykyä ryppyjen ja juonteiden muodostumiselle. Kollageenin on oltava hydrolysoitu, eli pilkottu oikeanmittaisiksi peptideiksi, jotta sen päivittäinen saanti tuottaisi tehoa iholle. Näin on suositussa The Solution™-valmisteessa. Tuotteen teho perusuu pitkäiaikaiseen käyttöön, mutta tuloksia saadaan jo 6-8 viiikossa.

– Kyseessä ei ole mikään kuuri. Parhaat tulokset saadaan säännöllisellä käytöllä, Määttä sanoo. Hän muistuttaa kuitenkin, että myös stressin vähentäminen on tärkeää, jotta keho ja myös iho palautuisi.

- Lepo, liikunta ja sosiaalinen kanssakäyminen palauttavat stressistä. Niistä kannattaa pitää huolta.